公司簡介

公司背景

唐龍食品有限公司於 2008 年成立,透過獨特的造糖技術,推出「御軒冰脆龍鬚糖」。由於產品大受歡迎,公 司致力鑽研包裝技術,令一度停產的爆炸糖能夠再次生產,於 2010 年推出「御軒 SHOCKING 爆炸糖」。

為貫徹爆炸糖活潑的產品風格,本公司決定塑造全新的爆炸糖品牌形像,於 2013 年將產品重新命名為「索勁 STRIKING 爆炸糖」,配合年青人愛好新奇刺激的個性。

爆炸糖的誕生

爆炸糖係利用液態狀二氧化碳技術,造成爆炸效果嘅糖果產品。原來爆炸糖早於上世紀七十年代喺美國誕生, 但當時無穩定性嘅包裝技術支援,所以曾經一度停產。有見及此,本公司重新改良包裝技術,加強產品穩定性, 令爆炸糖可以重新推出市面,令味蕾再次嘗到爆炸嘅多重刺激!

時至今日,「索勁 STRIKING 爆炸糖」不單於便利店同超級市場出售,仲出現喺多部香港電影話題作,如《那夜凌晨,我坐上了開往大埔的紅 VAN》同《低俗喜劇》等,令大家體驗「索勁 STRIKING」嘅精神,知道爆炸糖 唔只係糖果咁簡單,仲代表創意爆棚嘅本土文化。